top of page

ΜΕΝΤΑ
 

Ιστορική αναδρομή

Η μέντα είναι ένα φυτό, ιθαγενές της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. . Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, oι αρχαίοι Έλληνες καθώς και οι Ρωμαίοι αξιοποιούσαν τη μέντα σε προβλήματα για το στομάχι και πιο συγκεκριμένα, για τη δυσπεψία.

  Προέρχεται από το φυτό Mentha Piperita  το οποίο με τη σειρά του προέρχεται από το αρχαιοελληνική λέξη  μίνθη. Στην ιστορία, η Μίνθη ήταν μια όμορφη νύμφη του Κάτω Κόσμου, που ο Πλούτωνας (θεός του Άδη) ερωτεύθηκε και έκανε ερωμένη του. Η Περσεφόνη, η γυναίκα του Πλούτωνα μεταμόρφωσε τη Μίνθη στο γνωστό μας αρωματικό φυτό, τη μέντα.

Περιγραφή

Υπάρχουν περισσότερα από 25 διαφορετικά είδη μέντας, πολλά από τα οποία διασταυρώνονται μεταξύ τους παράγοντας υβρίδια και η προερχόμενη από την Ευρώπη μέντα, προέρχεται από μια τέτοια διασταύρωση . Είναι ποώδες και βρίσκεται σε χέρσες περιοχές ή αναχώματα ως αγριόχορτο, ωστόσο εύκολα καλλιεργείται και σε κήπους. Οι μέντες γενικά είναι από τα πιο αρωματικά (πιπεράτα) και από τα πιο ευχάριστα στη γεύση φυτά.  Στην θεραπευτική χρησιμοποιούνται οι ανθισμένες κορυφές και τα φρέσκα φύλλα του φυτού.

 

 

Ποιές είναι οι ιδιότητές του

Στο πεπτικό σύστημα

. Βοηθά σε δυσπεψία, μετεωρισμό, κολικούς, διάρροια.

Στο κρυολόγημα 

 Η μέντα, έχοντας ως το κύριο βιοδραστικό συστατικό τη μενθόλη, φαίνεται να είναι αποτελεσματική και ως αποχρεμπτικό, στη διάλυση της βλέννας, στη μείωση του βήχα, καθώς και να καταπραΰνει τον πονόλαιμο

Στα δόντια 

καθαρίζει, λευκαίνει, έχει αντισηπτική δράση, βοηθά στον πονόδοντο.

Ήπιο σπασμολυτικό 

Ανακουφίζει στην δυσμηνόρροια και στην μητραλγία. Συστήνεται στον πονοκέφαλο , στην ημικρανία, στον ίλιγγο και στην αϋπνία.

Παρενέργειες

Είναι σημαντικό να αποφεύγεται:

  • όταν υπάρχει έλκος στομάχου

  • κατά τη διάρκεια του θηλασμού, καθώς υπάρχουν κάποια δεδομένα που φαίνεται ότι συμβάλλει στη διακοπή της παραγωγής του μητρικού γάλακτος

  • σε περιπτώσεις γαστρικής υπερέκκρισης, γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ή διαφραγματοκήλης

  • σε περιπτώσεις χολολιθίασης

Τρόποι να εντάξεις τη μέντα στη διατροφή σου

  • έλαιο μέντας

  • έγχυμα των φύλλων αποξηραμένης μέντας

  • αφέψημα μέντας ή αλλιώς ως «τσάι»

  • ωμά φύλλα μέντας προς μάσηση

  • φύλλα της μέντας, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική, καθώς και την ποτοποιία.

 

Ιωάννα Αποστόλου

bottom of page