top of page

Βαλεριάνα

Γνωστό βότανο από την αρχαιότητα. Την αναφέρουν ο Πλίνιος και ο Διοσκουρίδης. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι την χρησιμοποιούσαν ως παυσίπονο, διουρητικό, αντιβηχικό και κατά του άσθματος. Από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται ως ηρεμιστικό του νευρικού συστήματος.

Τι είναι η βαλεριάνα;

     Η βαλεριάνα είναι ένα πολυετές φυτό με εξαιρετικά ποικίλη μορφολογία. Τα λουλούδια της ανθίζουν από τον Μάιο έως τον Αύγουστο. Το ύψος της κυμαίνεται από 40 εκατοστά έως 2 μέτρα. Η κύρια βιοδραστική ουσία της Valeriana officinalis είναι το βαλερενικό οξύ, το οποίο βρίσκεται στο αιθέριο έλαιο της ρίζας. Η βαλεριάνα έχει μια πολύ ιδιαίτερη μυρωδιά η οποία όμως γίνεται αντιληπτή μόνο στη ρίζα και κυρίως αφού αποξηρανθεί.

Ιδιότητες

  Σε μεγάλες ποσότητες η βαλεριάνα έχει ηρεμιστικό αποτέλεσμα, μειώνει τη νευρική δραστηριότητα, διευκολύνοντας έτσι την αϋπνία.

Η βαλεριάνα έχει καταπραϋντικές ιδιότητες οι οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση αρνητικών σωματικών συμπτωμάτων (όπως ο πόνος της περιόδου, ο υψηλός πυρετός, οι κράμπες, οι στομαχικοί πόνοι και έλκη.

Περιέχει πλήθος βιταμινών όπως το β-καροτένιο, οι βιταμίνες Β1, Β2, Β3 και C, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σελήνιο, σίδηρο, φώσφορο και ψευδάργυρο.

Ανεπιθύμητες δράσεις – αντενδείξεις

Αποτελεί ένα ασφαλές συμπλήρωμα διατροφής με ελάχιστες παρενέργειες όταν λαμβάνεται στην τυπική δοσολογία. Σε περίπτωση υπερδοσολογίας μπορεί να εμφανιστούν πονοκέφαλος, αρρυθμίας, ναυτία, δυσκολία στην όραση, διάρροια ή υπνηλία μέσα στην ημέρα. Η βαλεριάνα μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ταυτόχρονα με αναλγητικά, αντιπηκτικά, αντικαταθλιπτικά και ηρεμιστικά φάρμακα.

Συνέργεια με άλλα βότανα

Η βαλεριάνα παρουσιάζει συνεργατική δράση με άλλα βότανα με παρόμοιες ιδιότητες.

Χαρακτηριστικός είναι ο συνδυασμός της με ηρεμιστικά και υπναγωγά βότανα όπως είναι ο Λυκίσκος (Hops), η Πασιφλώρα (passion flower) και το βάλσαμο λεμονιού (Melissa officianalis).

Πηγές

100 Βότανα 1000 Θεραπείες, Κώστας Μπαζαίος, σελ 160 ,Εκδόσεις Διατροφή και Υγεία

httphttps://www.itrofi.gr/fytika/votana/article/1087/valeriana-ola-osa-prepei-www.vita4you.gr/blog-vita4youο).

Ιωάννα Αποστόλου

bottom of page